Pastrarea florilor taiate in vaza, acasa ❇️ Cum le prelungim viata?

Florile taiate aduc un aport minunat de culoare si prospetime casei noastre. Acestea se păstrează în vaze speciale cu apă proaspătă. Pentru a le pastra pentru multa vreme in apa, este nevoie sa avem in vedere cateva aspecte, pe care le vom detalia mai jos.

Ca flori tăiate se pot utiliza toate tijele florale care au formă şi culoare frumoasă, miros plăcut, cozi drepte şi îndeajuns de lungi, precum și o longevitate satisfăcătoare. 

Durata de pastrare este direct influenţată de gradul de maturitate a florii, respectiv de momentul cînd s-a făcut recoltarea ei şi de condiţiile de păstrare. 

Astfel, trandafirii se recoltează cînd sînt în faza de boboc, narcisele, lalelele, crinii cînd florile lor îşi arată culoarea, gladiolele cînd începe să se deschidă prima cupă, liliacul, garoafele cind bobocul este semideschis sau chiar cînd sînt înflorite, crizantemele cînd sînt înflorite şi în sfîrşit fresiile cînd s-au deschis una pînă la două flori. 

Cum taiem baza florii pentru o pastrare mai lunga in vaza

Florile tăiate se păstrează timp mai indelungat numai în apă. Pentru a se ușura absorția apei, tăietura la tija florală trebuie să fie oblică, pentru a avea suprafața cît mai mare. 

Atît apa cît şi tăietura trebuie împrospătate zilnic. De multe ori, pentru a mări capacitatea de absorbție pentru apă, trebuie să se execute şi o tăietură longitudinală (despicare la bază) pe o porțiune de 5-10 cm, ca de exemplu la bujor, crizantemă, liliac. 

Pentru florile cunoscute ca sensibile (trandafiri, liliac, dalii etc.) dă rezultate bune executarea tăieturii sub apă. 

La florile cu tija lemnoasă este și mai eficace zdrobirea cu ciocanul a bazei tijei pe o lungime de 5-10 cm. 

Florile care au latex (suc lăptos) ca Poinsetia de exemplu, se țin cu baza tijei cîteva secunde în apă clocotită sau (conform reţetei japoneze), tija se arde la bază cu o lumanare. 

La amarilis, clivia şi narcise se împiedică pierderea sevei în scopul prelungirii timpului de păstrare, prin introducerea în apă fierbinte (50°C) a bazei tijei.  

Dacă florile sînt ofilite ca urmare a lipsei de apă, pe lingă aceste măsuri se mai practică şi împachetarea în hartie a părții aeriene care iese din vas, pînă îşi revin la normal. 

Temperatura apei din vaza

Temperatura apei din vaza are și ea o influență asupra duratei de păstrare a florilor tăiate. Vara se recomandă ca apa să fie cît mai rece (5-10°C), pe cînd iarna în încăperile răcoroase pînă la potrivite, este preferabil ca temperatura să fie de 12-18°C. 

Florile tăiate, de la plante forțate în seră (liliac, zambile etc.) se păstrează cel mai bine în apă la temperatura da 20-23°C. 

Este bine de ştiut că florile ofilite îşi revin mai repede in vaza în apă călduţă decît în cea rece și că trecerea florilor de la o temperatură mai ridicată la una mai scăzută, sau invers, nu trebuie să se facă dintr-o dată, ci treptat. 

Alegerea vazei pentru florile taiate

Florile tăiate se păstrează în vaze special confecționate în acest scop. Vaza de flori trebuie însă să joace un rol subordonat florilor, el nu trebuie să fie dominant ca mărime, ca ornamentație sau culoare. Vasul împreună cu florile trebuie să constituie o unitate organică de formă şi culoare, din care frumusețea florilor să iasă în evidență, subliniată numai discret de linia şi culoarea vasului. 

In concepția modernă, florile trebuie astfel aşezate în vaza, încît să lase impresia unei creşteri naturale, cu o linie simplă, dar elegantă. Se evită stilul decorativ, greoi, supraîncărcat cu flori, cu aspect haotic şi artificial.


Intrebari

Care sunt cei mai importanti factori pentru pastrarea cat mai lunga a florilor taiate?

Cei mai importanti factori sunt apa, taierea florii la baza (in functie de tipul de tija florala), temperatura apei si a aerului.

Despre

Romania Matinal este o publicatie de stiri cu si despre Romania. Suntem o echipa de jurnalisti tineri si dorim sa iti aducem informatia in cea mai simpla forma.