Dezvoltarea normala a copilului, a bebelusului

Daca dezvoltarea normala a copilului nou nascut, a bebelusului, reprezinta un subiect de interes pentru tine, atunci il vom aborda in randurille ce urmeaza. Fiind un subiect amplu, vom detalia dezvoltarea bebeusului pe capitole, la care vom adauga informatii pe parcurs.

Dezvoltarea normala in greutate a copilului

In primele 4 luni, bebelusul sanatos, hranit si ingrijit corect, se dezvolta castigand aproximativ. 750 g in fiecare luna, adica 25 g zilnic sau 175 g saptaminal. De la 4 luni implinite la 8 luni creste cu aproximativ 500 g in fiecare luna, adica 17-18 g zilnic sau 125 g saptaminal. De la 8 luni pina la 1 an, cistiga aproximativ 250 g in fiecare luna, adica 8-9 g zilnic sau 60-70 g saptaminal. Pentru a se urmari curba cresterii, sugarul care se dezvolta normal va fi cantarit: cel putin saptaminal in prima luna; cel putin o data la 2 saptamani in lunile a 2-a si a 3-a; cel putin o data pe luna pina la 1 an. Cantarirea copilului se va face totdeauna in aceleasi conditii: copilul complet dezbracat, inainte de a fi mancat, la aceeasi ora din zi si dupa ce s-a verificat cantarul. 

Dezvoltarea normala a copilului in lungime

Sugarul (copilul) se dezvolta normal crescand in lungime cu 4 cm in luna I; cate 3 cm pe luna in luna a II-a si a III-a; 2 cm in luna a IV-a; apoi 1 cm in fiecare luna pana la 1 an. Valorile de mai sus reprezinta valori medii, de multe ori fiind depasite - acest lucru nu inseamna ca nu avem parte de o dezvoltare normala a copilului. Sugarii care au o greutate sau lungime mai mica trebuie sa fie in atentia parintilor, sa fie cantariti mai des si sa fie dusi la control medical.


Despre

Romania Matinal este o publicatie de stiri cu si despre Romania. Suntem o echipa de jurnalisti tineri si dorim sa iti aducem informatia in cea mai simpla forma.