DISTRIBUIE PE FACEBOOK
  •  
  •  

IRES arată, într-o cercetare de piață, ce profil au votanții candidaților clasați pe primele trei locuri. Copleșitor rămâne procentul de 65% al votanților lui Dăncilă din categoria celor fără serviciu, asistați social și beneficiari de pomeni electorale, masă bună de manevră pentru primarii răsplătiți recent cu fonduri uriașe prin PNDL chiar și după demiterea guvernului PSD.

Studiul IRES are ca populație de referință pe cea națională, cu drept de vot, opțiunile neacoperind zona diasporei, cu o intervievare a 23.003 oameni, după metoda față în față, la ieșirea de la urne, cu o eroare de 2%.

În cazul candidaților Iohannis și Dăncilă prevalează cei care au luat decizia votării sale cu mult înainte de momentul votului și chiar de campania electorală. 60% pentru Iohannis și 62% pentru Viorica Dăncilă. Doar 42% dintre votanții lui Barna s-au decis înainte de campanie. În cazul său, crește procentul celor care s-au decis în ultima săptămână și al celor care au refuzat să-și localizeze decizia.

Pentru 67% dintre votanții lui Klaus Iohannis, criteriul principal ar fi fost ”calitățile candidatului”, precum și pentru 52% dintre votanții lui Dan Barna. În timp ce pentru 57% dintre votanții Vioricăi Dăncilă, președintele PSD, a contat partidul din care provine. Așadar, nu calități, nu persoana, ci doar partidul.

39% dintre votanții lui Klaus Iohannis au între 45-64 de ani, 20% între 35 și 44 de ani, 16% între 25-34 de ani, în timp ce Dan Barna are sprijinul a 28% între votanții de 25-34 de ani și de doar 26% între 45-64 de ani. Viorica Dăncilă are, în schimb sprijinul a 43% dintre votanții de peste 65 de ani, de care Barna s-a bucurat doar în proporție de 4% iar Iohannis de 16% dintre ei.

La nivel de studii, 27% dintre votanții lui Iohannis au urmat învățământul superior, marea masă a lor fiind dată de cei cu studii medii: 58%. Pe Viorica Dăncilă au votat-o doar 14% cu studii superioare și 55% cu studii medii, în timp ce 52% dintre votanții lui Dan Barna au studii superioare și 45% cu studii medii, doar 3% dintre votanții săi având studii elementare, spre deosebire de cei 31% dintre votanții lui Dăncilă care vin din zona studiilor ”elementare”.

Cât priveste statutul ocupațional, se poate observa, din datele studiului, o mai mare apropiere între votanții lui Iohannis de cei ai lui Barna, decât ai lui Dăncilă. Astfel, 53% dintre votanții angajați sunt ai lui Iohannis, iar 66% ai lui Barna. Diferă raportul între cei fără serviciu, inclusiv casnice: 23% pentru Iohannis și 9% pentru Barna. În schimb, 65% dintre cei fără ocupație au votat pentru Dăncilă, în acest procent sunt incluși pensionarii și cei fără ocupație.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
  •  
  •  
Loading...