DISTRIBUIE PE FACEBOOK
  •  
  •  

Dupa concediu, la inceput de toamna, nu-i rau sa capeti un plus de optimism, daca rezultatele ies bune. Asa ca, simti sau nu vreo durere, trebuie sa-ti faci timp pentru a-ti verifica starea de sanatate.

Momentele de rascruce intre anotimpuri nu pica tocmai bine organismului. Un singur punct vulnerabil daca exista, intreaga constructie are de suferit. Iar toamna, totul se accentueaza, agravand starea de rau. Mai mult, acum e posibil sa devina vizibile sau sa se declanseze si eventuale boli luate din vacanta. Stres, mese dezechilibrate, tulburari de somn, toate sunt situatii cu care se confrunta multi romani dupa vacanta, odata cu revenirea la serviciu. Prin urmare, n-ar fi rau sa treci pragul unui cabinet medical in aceasta perioada. Cateva teste n-au cum sa-ti dauneze.

ECOGRAFUL VEDE CE TREBUIE

Durerile de burta, oboseala, crampele menstruale si balonarea sunt usor de ignorant de oricare dintre noi. Insa pot fi semne ale unor boli ascunse, precum endometrioza, boala cauzata de aparitia unor tumori benigne in tesutul uterin, de care sufera cam 3 din 10 femei. O ecografie abdominala si pelvina iti poate spune daca suferi sau nu de asa ceva. Mai mult, poti afla care e starea organelor interne.

INSPECTEAZA-TI FEMINITATEA

Cancerul de col si de san fac ravagii printre femei, din pacate, tot mai tinere. Si asta pentru ca evita ginecologul. Dar tu esti constienta de riscuri, nu-i asa? Fa-ti o programare pentru un consult ginecologic complet, care sa include mamografie, test Babes Papanicolau, colposcopie, ecografie transvaginala, analiza de secretii vaginale.

HORMONII TREBUIE TESTATI

O analiza complete a hormonilor trebuie sa include valorile TSH, T3 si T4, care indica starea tiroida. Valorile mari FSH si LH arata un deficit de hormone sexuali sau sindromul ovarelor polichiste, iar cele mici, insuficienta hipofizara sau tumori la nivelul glandelor suprarenale. Nivelurile estradionului si progesteronului sunt foarte importante in verificarea fertilitatii. Un nivel scazut de cortizol indica hipotiroidism, boli de ficat, in vreme ce nivelul crescut arata stres, obezitate sau tumori.

RADIOGRAFIAZA SISTEMUL OSOS

Cea mai frecventa modalitate de depistare a afectiunilor artiulare este radiologia. Pentru cercetari mai amanuntite se apeleaza la CT si RMN. In cazul depistarii artrozei, tratamentul se imparte in 3 etape, masuri non-farmacologice, terapia medicamentoasa sau tratamentul chirurgical.

VERIFICA TRACTUL DIGESTIV

Gastrita da mari batai de cap toamna, Heliobacter Pylori e o bacterie cu care “traiesc” jumatate dintre oameni. Insa doar in anumite conditii poate duce la ulcer. In cazul in care medicul suspecteaza infectia, va poate recomanda testul de respiratie la uree marcata sau INFAI, total neinvaziv. Are o acuratete de 98%, unica pe piata. Cu videocapsula endoscopica, se pot depista afectiuni precum cancerul de colon, polipi, diverticuli sau boli inflamatorii intestinale. Testele medicale anuale nu trebuie amanate. Chiar si cele mai grave afectiuni digestive, depistate in stadia incipiente, pot fi tratate.  


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
  •  
  •  
Loading...